چرا چکیده مهم است؟ چگونه باید چکیده را به درستی نوشت؟

folder_openپایان نامه کارشناسی ارشد
چرا چکیده مهم است؟ چگونه باید چکیده را به درستی نوشت؟

یکی از مهمترین بخش‌های هر پایان‌نامه، چکیده آن است. نوشتن چکیده نیازمند دقت و زمان کافی است و باید به صورت تخصصی انجام شود. در ابتدا باید بدانیم که چکیده چیست و به چه منظور و زمانی نوشته می‌شود. در ادامه، به نحوه نوشتن چکیده پایان‌نامه و نکات مربوط به آن خواهیم پرداخت.

چکیده چیست ؟

چکیده، خلاصه‌ای از مطالب و نتایج اصلی مقاله، پایان‌نامه یا تحقیق است که به صورت مستقل و منسجم تهیه می‌شود. این خلاصه باید به گونه‌ای باشد که خواننده بتواند به سرعت با موضوع و اهداف تحقیق آشنا شود و تصمیم بگیرد که آیا مطالعه کامل مقاله یا پایان‌نامه را ادامه دهد یا خیر. این بخش باید شامل موضوع، هدف، روش‌ها، نتایج و نتیجه‌گیری‌های اصلی تحقیق باشد. همچنین، استفاده از زبان ساده و قابل فهم برای خلاصه کردن مطالب بسیار مهم است. چکیده به عنوان یک قسمت مهم از مقاله یا پایان‌نامه، به خواننده کمک می‌کند تا در کمترین زمان ممکن به اطلاعات مورد نیاز خود دسترسی پیدا کند و تصمیم‌گیری مناسبی را انجام دهد.

زمان و روند نگارش چکیده

عموماً چکیده آخرین بخشی است که در فرایند نگارش پایان‌نامه تهیه می‌شود. پس از اتمام نگارش پایان‌نامه و بهره‌گیری کامل از محتوای آن، ضروری است که برای تهیه این بخش، مطالب نوشته شده در پایان‌نامه را مجدداً مطالعه کرده و نکات کلیدی و مهم را علامت‌گذاری یا یادداشت کنید. نیازی به تکرار جملات موجود در پایان‌نامه نیست، بلکه می‌توانید مطالب را با بیانی جدید و شیوا بازگو کنید. در ابتدا، با استفاده از یادداشت‌هایتان، پیش‌نویس را تهیه کنید. در این پیش‌نویس، مطالب مهم و اصلی تحقیق را با جملات کوتاه و موجز و با حفظ پیوستگی متن، بیان کنید.

اختصاص زمان کافی به نگارش چکیده به شما امکان می‌دهد تا بارها و بارها پیش‌نویس چکیده را مطالعه و بازبینی کنید. اطلاعات اضافی و مطالب فرعی را حذف کنید و در صورت لزوم، بخش‌های مهم‌تر را که حذف کرده‌اید، جایگزین کنید. با توجه به محدودیت تعداد کلمات و جملات در این بخش، مطالب مفید و اصلی را با بیانی شفاف و روشن اما دقیق به مخاطب ارائه دهید. همچنین، براساس موضوع و مطالب پایان‌نامه، لیستی از کلیدواژه‌ها یا کلمات کلیدی تهیه کنید. دقت در انتخاب کلیدواژه‌های مناسب، باعث می‌شود مخاطب به سرعت به محتوای چکیده و موضوع تحقیق شما پی ببرد و همچنین در جستجوهای اینترنتی، به محققان و جستجوگران علاقه‌مند به موضوع تحقیق شما کمک می‌کند تا به سرعت و به راحتی به پایان‌نامه شما دسترسی پیدا کنند.

بایدهای نگارش چکیده به شرح زیر است:

– چکیده باید مستقل از مقاله یا پایان نامه باشد و خواننده را مجبور به مطالعه کامل متن نکند. هیچ منبع یا مرجعی در چکیده قرار نمی‌گیرد.

– بهتر است چکیده پس از خواندن کامل متن نوشته شود. اشتباه است فکر کنیم چون چکیده اولین بخش متن است، باید قبل از سایر بخش‌ها نوشته شود. بهتر است نگارش چکیده را به مرحله آخر موکول کنیم.

– بهترین روش برای نگارش چکیده انتخاب جملات کامل یا عبارات کلی از هر بخش متن است و آن‌ها را به ترتیب در چکیده قرار دهیم تا خلاصه‌ای از محتوای متن بسازیم.

– یافته‌های آماری باید حتماً در پرانتز درج شوند.

– بخش اول چکیده بسیار ارزشمند است. یک تا سه جمله اول به خواننده اعلام می‌کند که چرا این مطالعه انجام شده است.

– ابتدا اطلاعات زمینه‌ای را درج کنید و خواننده را به سمت بیان مسئله یا هدف خود هدایت کنید.

– روش شناسی خود را به اختصار توضیح دهید.

– مهمترین یافته‌های مطالعه را درج کنید.

– نتیجه‌گیری خود را به وضوح بیان کنید و از گزافه‌گویی خودداری کنید.

– واژگان کلیدی یا کلیدواژه‌ها در پایین چکیده درج شوند و بسیار مهم هستند. واژگان کلیدی عناصر اصلی پژوهش هستند که با جستجو در پایگاه‌های داده آنلاین، مخاطبان به پایان‌نامه دسترسی پیدا می‌کنند.

– متن چکیده باید منسجم و یکپارچه باشد و جملات قبل و بعد از نظر سیر موضوعی هماهنگ باشند و خط مشی مشخصی را دنبال کنند تا تمامیت مطالعه حفظ شود.

بیشتر بخوانید  مقاله علمی پژوهشی چه ویژگی‌هایی دارد و چه معنایی دارد؟

نکات مهم برای نگارش چکیده:

1- پیشروی گام به گام:

هر مطالعه یا پایان نامه بر اساس ماهیت خود دارای چکیده‌ای منحصر به فرد است. در صورتی که مطالعه شما ساختار یا ماهیت متفاوتی دارد، برای نگارش این بخش می‌توانید از نکات زیر استفاده کنید:

– در صورتی که رشته تحصیلی شما در حوزه علوم انسانی قرار دارد و فصول آن بر اساس موضوع از هم جدا شده‌اند، برای هر فصل می‌توانید فهرستی از کلمات کلیدی تهیه کنید و نکات کلیدی هر فصل را در قالب سه تا پنج جمله بنویسید. این کار باعث ایجاد چارچوب کلی برای چکیده می‌شود.

– چکیده باید صرفاً شامل خلاصه‌ای از اطلاعاتی باشد که در متن پایان نامه ارائه شده است و به هیچ وجه نباید متنی خارج از پایان نامه در بخش چکیده درج شود.

2- مطالعه چکیده‌های دیگر متون علمی:

برای بهتر نگارش کردن چکیده پایان نامه خود، می‌توانید چکیده‌های دیگر متون علمی را مطالعه کنید و از آن‌ها الگو بگیرید.

3- نگارش چکیده کوتاه، واضح و مختصر:

چکیده مناسب باید در عین کوتاه بودن، کامل و تاثیرگذار باشد. هر جمله از آن باید حقیقتی مهم در مورد مطالعه شما را بازتاب کند. در چکیده، استفاده از کلمات مبهم و فنی ممنوع است. بنابراین چکیده باید به گونه‌ای نوشته شود که هر فردی که با موضوع پژوهش آشنا نیست، به راحتی بتواند آن را فهمید.

4- تمرکز صرفاً بر پژوهش خود:

چکیده، شناسنامه مطالعه شماست. بنابراین در مورد مطالعات دیگر پژوهشگران بحث نکنید. شاید لازم باشد برای ایجاد تصویری کلی از موضوع مطالعه، خلاصه‌ای از ادبیات پژوهش را در قالب یک یا دو جمله بیان کنید، اما نیازی نیست به منابع مشخصی اشاره کنید یا نقل قولی از دیگران را درج کنید.

متن نهایی چکیده:

چکیده نهایی باید شامل مساله تحقیق، هدف از انجام آن، روش‌های استفاده شده و چگونگی انجام پروژه، نتایج و یافته‌های به دست آمده به همراه نتیجه‌گیری، کاربرد آن در صنعت و ساختاری منسجم و پیوسته داشته باشد. در نوشتن چکیده باید به محدودیت تعداد کلمات توجه کرده و متن را با جملات کوتاه و بیانی واضح و دقیق برای مخاطب ارائه کرد. همچنین، لیستی از کلیدواژه‌ها یا کلمات کلیدی نیز باید در پایان نوشته شود تا به مخاطب کمک کند تا به سرعت متوجه شود که آیا پایان نامه مناسب کارشان است یا نه.

ارائه خدمات جامع موسسه مشاوران برای تدوین مقالات ISI

در این مقاله درباره نکات و ترفندهای نوشتن چکیده صحبت کردیم که برای همه مقالات مفید است، اما باید توجه داشت که هر مقاله ممکن است با مسائل خاصی روبرو شود که نیاز به راهنمایی دارد. در این حالت، استفاده از تجربه استادان دانشگاه می‌تواند مفید باشد، اما این همیشه ممکن نیست. به همین دلیل، مشاوران متخصص می‌توانند به شما کمک کنند تا پروژه‌تان بهتر پیش برود.

موسسه مشاوران با تشکیل یک تیم حرفه‌ای و مجرب از استادان و کارشناسان برتر و با تجربه در تمام رشته‌ها و گرایش‌های علمی، آماده ارائه مشاوره به‌روز، جامع و ویژه به دانشجویان، محققان و نویسندگان عزیز در سراسر کشور است. مشاوران متخصص موسسه مشاوران سال‌هاست در تمام امور پژوهشی همراه و همگام با جامعه علمی کشور فعالیت می‌کنند و خدمات متعدد و تخصصی جامعی ارائه می‌دهند. به عنوان مثال، مشاوران ما در زمینه‌های زیر بسیار مجرب و به‌روز هستند:

– مشاوره در انجام پایان‌نامه کارشناسی ارشد

– نوشتن مقالات ISI

– انجام رساله دکتری

– استخراج مقاله از پایان‌نامه

– نوشتن پروپوزال قوی و استاندارد

– نوشتن مقالات کنفرانسی

– ویرایش متون در سطوح مختلف

– ترجمه آثار با کیفیت بالا

– انجام پایان‌نامه کارشناسی

– مشاوره در چاپ مقالات ISI در بهترین ژورنال‌های جهان

– نوشتن رزومه تحصیلی و…

ما به دانشجویان، محققان و نویسندگان عزیز اطمینان می‌دهیم که با استفاده از خدمات ما، به بهترین نتیجه ممکن دست خواهند یافت.

باید توجه داشت که موسسه مشاوران با سابقه درخشان، یک موسسه رسمی و معتبر است که سال‌ها در زمینه مشاوره در امور تحقیقاتی فعالیت داشته است. این موسسه قیمت‌های منصفانه را برای ارائه خدمات جامع و تخصصی خود در نظر گرفته و با توجه به کیفیت بالای خدمات، تعرفه‌های مناسبی را طراحی کرده است. برای کسب اطلاعات بیشتر درباره نحوه عقد قرارداد رسمی، مراحل ارائه خدمات و سایر موارد، توصیه می‌شود که با کارشناسان خبره این موسسه تماس بگیرید.

ثبت درخواست مشاوره پایان نامه و مقاله

پس از ثبت فرم با شما تماس خواهیم گرفت

نام(الزامی)
پیغام شما
حداکثر اندازه فایل‌ها : 200 MB.

Related Posts

فهرست