۱- مقدمه باید از کلیات شروع کرده و به سمت جزئیات حرکت کند.
۲- در ابتدای مقدمه باید سعی شود زمینه مسئله و سپس خود مسئله بیان شود.
۳- زمینه مسئله باید با استناد به نظرات متخصصان و یا نتایج پژوهشهای پژوهشگران، شواهدی دال بر وجود مسئله را مطرح کند.
۴- زمینه مسئله باید علل احتمالی بروز مسئله، محدوده مسئله و ویژگیهای آن را مشخص کند.
۵- بیان مسئله در واقع همان هدف کلی تحقیق است یا میتواند به صورت یک سوال کلی نیز مطرح شود.
۶- در بیان مسئله باید تمام متغیرهای مورد مطالعه شامل مستقل، وابسته، تعدیل کننده و واسطهای (در صورت وجود) گنجانده شود.
۷- زمینه مسئله در حد یک پاراگراف و بیان مسئله در حد یک تا دو جمله باشد.
۸- اگر پژوهش مبتنی بر نظریه یا نظریههای خاصی است، در حد یک پاراگراف مبانی نظری پژوهش ذکر شود.
۹- پیشینه تجربی پژوهش کوتاه باشد و صرفاً نتایج مطالعات کاملاً مرتبط و اصلی به گونه انتقادی بازنگری شود. ذکر این نکته ضروری است که منظور از بررسی ادبیات پژوهش نقل آن نیست، بلکه یک بازنگری انتقادی است که از طریق آن مسئله پژوهشی تصریح میشود.
۱۰- پیشینه تجربی به گونهای بیان شود که مطالعه شما را در چهارچوب پژوهشهای انجام شده و وسیعتر قرار دهد. بهعبارت فنیتر، ضرورت مطالعه خود را بر اساس شکاف در یافتههای قبلی توجیه کنید.
۱۱- مبانی نظری و پیشینه تجربی به گونهای بیان شود که منطقی برای گزارههای پژوهش فراهم آورد.
۱۲- اهمیت مطالعه ذکر شود. اهمیت مطالعه میتواند به طور آشکار بیان شود.
در پایان
یک نکته بسیار مهم درباره نوشتن مقدمه وجود دارد. اگرچه مقدمه نخستین بخش هر تحقیق است، اما لزوماً نیازی به نوشتن آن قبل از بخشهای دیگر مقاله نیست.
شما میتوانید بخشهای مختلف هر تحقیق را بنا به ترجیحات خود در زمانبندی خاص خود بنویسید. انسجام بیشتر در متن و نوشتن بهتر بخشهای مقاله تحقیقاتی شما، به میزان راحتی شما به عنوان نویسنده برای نگارش بخشهای مختلف بستگی دارد.
بنابراین، انتخاب با شماست. میتوانید با نوشتن مقدمه شروع کنید و یا بخشهای دیگر را بنویسید و سپس به مقدمه بپردازید. حتی ممکن است نوشتن مقدمه به عنوان بخش پایانی کار به نفع شما باشد. زیرا این بخش معرفی و مروری است بر آنچه در مقاله خواهد آمد. در این صورت، زمانی که تمام بخشها نوشته شدند، میتوانید موضوع را در مقدمه به طور کامل توضیح دهید.
اگر با نوشتن صحیح بخشهای مختلف یک مقاله تحقیقاتی آشنا نباشید، دستاوردهای علمی و تحقیقاتی ارزشمند شما بدون مخاطب باقی خواهد ماند و دیده نخواهد شد.
برای شناخته شدن به عنوان یک فرد قابل اعتماد و حرفهای در عالم علم و تحقیقات، باید به ابزارهای موجود در این حوزه مسلط شوید. یکی از این ابزارها، آشنایی با روشهای صحیح نوشتن مقاله علمی است. با تمرین و نوشتن چند مقاله و بررسی نمونهها و الگوهای موفق، به راحتی میتوانید این مهارت را به دست آورید.